Navigacija
Skip to main content

Krompirjeva industrija

Posvečamo se temu, da poznamo vaše podjetje. Naša naloga je poznati vaš trg, poznavati vaše proizvodne procese in način uporabe naših krompirjevih izdelkov. Lahko vam nudimo podporo na različne načine, bodisi z znanjem glede različnih uporab naših dehidriranih krompirjevih izdelkov ali s pakiranjem za maloprodajo in gostinstvo ali z vprašanji v zvezi z sestavinami, uporabljenimi v številnih aplikacijah krompirjevih izdelkov v industriji prigrizkov. Izdelki podjetja Rixona ustrezajo najvišjim standardom. Perfekcionirali smo svoj proizvodni proces tako, da se kakovost naših krompirjevih kosmičev in granul ne spreminja, tudi med obdobji velikih nihanj v kakovosti krompirja. Zato smo sposobni oskrbovati svoje stranke s kakovostnimi krompirjevimi izdelki skozi vse leto.

Krompirjevi prigrizki in krompirjevi peleti

V proizvodnji krompirjevih prigrizkov se uporablja raznoliko paleto tehnologij. Najpogostejša metoda je ekstruzija z posrednim razširjanjem. Široko uporabljen osnovni izdelek za proizvodnjo krompirjevih prigrizkov so krompirjevi peleti, surov polizdelek z dolgo življenjsko dobo. Dobljen je z želatinizacijo škrobnih surovin in vode s tehnologijo ekstruzije pod visokim pritiskom, rezultat pa se posuši na približno 12% ali manj vlažnosti.

Krompirjeve granule in krompirjevi kosmiči ali njuna mešanica sta osnovna surovina za proizvodnjo krompirjevih peletov. Krompirjeve granule se običajno uporabljajo za doseganje močnega okusa krompirja in hrustljavega končnega izdelka. Krompirjevi kosmiči se večinoma uporabljajo zaradi svojih vezalnih lastnosti zaradi višje vsebnosti proste škroba. Da se zaključi dejanski prigrizek, se peleti ocvrejo v olju ali napihnejo s toplim zrakom in nato začinijo. Druga metoda proizvodnje prigrizkov je ekstruzija z neposrednim razširjanjem. Zaradi posebnih lastnosti škroba v krompirjevih izdelkih ta proizvodni proces prigrizkov ne zahteva cvrtja. Za zaključek prigrizka je običajno potrebna le začimba. Osnovne lastnosti, kot so vroča in hladna viskoznost, zadrževanje vode in vsebnost reducirajočega sladkorja, so tiste, ki krompirjeve granule in kosmiče različnih vrst naredijo še posebej primerne za različne vrste prigrizkov. Rixona, kot glavni dobavitelj za industrijo prigrizkov, ima štiri linije za proizvodnjo krompirjevih granul in deset linij za proizvodnjo krompirjevih kosmičev. Prožnost njene organizacije omogoča prilagajanje sušenih krompirjevih izdelkov specifičnim potrebam svojih strank.

Kruh in pekovska industrija

Krompirjeve granule in kosmiči so se uveljavili tudi kot sestavine za pekovsko industrijo. Izboljšujejo okus in teksturo kruha ter neposredno vplivajo na trajnost kruha; podaljšujejo svežino izdelkov brez potrebe po prevelikem številu aditivov s številko E. Nazadnje, njihova sposobnost vezave vode pozitivno vpliva med proizvodnim procesom. Vsaka evropska država ima svoje tradicionalne recepte za kruh in pecivo, v katerih se krompirjevi kosmiči in granule neposredno dodajo v testo krompirjevega kruha, rženega kruha, belega kruha, nekvašenega kruha in krhkega testa. Krompirjevi kosmiči naredijo kruh puhast in enostaven za rezanje. Poleg tega bo uporaba krompirjevih kosmičev in granul kot sestavin povečala učinkovitost proizvodnje za od 7 do 12%. Tako se v enačbo vključujejo tudi vidiki varčevanja s stroški. Za kruh in pekovsko industrijo priporočamo krompirjeve granule (hidracija je od 4 do 6 enot) in celotne krompirjeve kosmiče (hidracija je od 5 do 7 enot). Lahko se enostavno uporabljajo v mešanici s sredstvi za mletje.

Prednosti so:

  • Izboljšana vezava vode v primerjavi z moko
  • Boljše rjavenje pečenega izdelka
  • Daje gladko teksturo in večjo prožnost skorji kruha in hlebu na splošno
  • Izboljšuje trajnost izdelka
  • Krompirjevi kosmiči se lahko uporabljajo za izboljšanje hrustljavosti pite in izboljšanje teksture pleskavic

Instant krompirjeva pireja

Prehrambna industrija in sektor trgovine so odkrili, da so krompirjeve granule in kosmiči nepogrešljivi izdelki za proizvodnjo različnih enostavnih jedi, kot so krompirjeve kroglice, njoki, druge sorte krompirja, ravioli s polnili iz krompirjeve mešanice, pripravljene jedi itd. Da bi strankam lahko ponudili visokokakovosten izdelek, s katerim lahko delajo, je Rixona razvila svoje krompirjeve granule MPG-A. Imajo odlične lastnosti zamrzovanja/odmrzovanja; granule ohranjajo svoje značilnosti in okus.

andraz

05 January 2024