Navigacija
Skip to main content

PRIČAKOVANE TEŽAVE Z KROMPIRJEVEMI PROIZVODI

PRIČAKOVANE TEŽAVE Z KROMPIRJEVEMI PROIZVODI

Kot bo že vsem postalo jasno, pridelek krompirja 2023 na severozahodu Evrope trpi zaradi nekaterih večjih težav s kakovostjo. Težave so se začele spomladi, ko je zaradi mrzlega vremena prišlo do večtedenske zamude pri sajenju semen. Kljub zelo vročemu in suhemu poletju se je avgusta in septembra zdelo, da gre razmeroma dobro, oktobra in novembra pa ni prenehalo deževati. Večina krompirja je v tej fazi še ležala v tleh (zaradi spomladanske zamude) in ga preprosto ni bilo mogoče pobrati. Razlog za to je, da so polja, ko so zelo mokra, nedostopna za težke žetvene stroje.
Zaradi slabih vremenskih razmer je izgubljenih približno 15-20 % celotnega pridelka krompirja. Tega krompirja ni bilo mogoče pobrati in so ga morali pustiti gniti v zemlji. Večina krompirja, ki ga je bilo mogoče pobrati, je bila že resno ogrožena in je šla v skladišče še zelo mokra. To pospešuje nadaljnje poslabšanje in pričakujemo, da bodo naslednjih 5-6 mesecev vse težji. Tako razpoložljivost kot kakovost skladiščenega krompirja se bosta hitro, morda celo eksponentno, zmanjšali. Morali bomo počakati in videti.
Na žalost to pomeni, da bodo cene še rasle, čeprav bo kakovost izdelkov padla. Zavedamo se, da bo to zelo težka situacija za trgovce in končne uporabnike (potrošnike) naših izdelkov, vendar se morajo vse vpletene strani popraviti. Edina alternativa bi bila ustavitev vseh dostav in popolna opustitev uživanja ocvrtega krompirčka, kar seveda nikoli ni prava možnost. Še posebej zato, ker se vsi naši konkurenti v isti proizvodni regiji spopadajo s popolnoma enakimi težavami s kakovostjo in kroničnim pomanjkanjem surovin, ki so še primerne za predelavo.
Konkretno bomo morali biti gospodarni z razpoložljivimi surovinami in dopustiti več črnih pik in drugih madežev kot običajno. Vidimo na primer veliko krompirja, ki ima mokro lupino, kar povzroči gnilobo, krompir, ki je bolj dovzeten za poškodbe, krompir z nižjo vsebnostjo suhe snovi in krompir, ki trpi zaradi hipotermije. Vse to lahko povzroči več črnih madežev ali drugih barvnih napak (kot je siva ali rjava meglica), več ostankov lupine in v nekaterih primerih voskaste konce niti ali temnejšo barvo pri cvrtju.
Da bi bili jasni glede naših novih najvišjih toleranc za črne lise in druge madeže, smo spremenili naše liste s specifikacijami izdelkov; lahko jih najdete priložene naši e-pošti ali jih zahtevate pri našem oddelku za zagotavljanje kakovosti. Upoštevajte, da številke, omenjene v naših specifikacijah, ne predstavljajo povprečnih vrednosti, ampak so le pokazatelj naših največjih toleranc ali “najslabšega možnega scenarija”. Kakovost naših izdelkov je vedno podvržena naravnim spremembam, ki jih trenutne razmere lahko povečajo. Pomembno se je zavedati, da je lahko kakovost nekaterih serij izdelkov na spodnji meji naših specifikacij, medtem ko so lahko druge bistveno boljše ali celo naravnost lepe!!
Zelo obžalujemo, da vas moramo prositi za razumevanje v tej zadevi, vendar ste lahko prepričani, da bomo še naprej naredili vse, kar je v naši moči, da vam zagotovimo najboljši možni izdelek. Ker je nova pomlad že na vidiku, lahko le upamo, da bo sezona pridelave krompirja 2024 boljša in da vaše zaupanje v naše poslovanje in naše izdelke ne bo izgubljeno.

tomi

26 January 2024